THE (NEW) DESIGN MUSEUM

In 2010 the Pawson office won the competition to oversee the transformation of the former Commonwealth Institute in London into a new permanent home for the Design Museum. The Grade 2* listed building, with its signature hyperbolic paraboloid roof structure, was designed by Robert Matthews, Johnson-Marshall & Partners and originally opened to the public in 1962. Driving the process of reclaiming this iconic example of post-war British Modernism as a contemporary cultural space has been the wish to preserve and enhance its inherent architectural qualities for future generations of Londoners and visitors to the city. The aim is a building that feels as though it has retuned itself, enabling people to experience what is already there in fresh ways. The new Design Museum opened its doors to the public for the first time on November 25th. 

The architectural process is driven by spatial and structural thinking, but it is also profoundly shaped by ideas of use. From the very beginning, the imagined epilogue of colonisation is playing out in the mind of all those involved. Lines are drawn and details developed, but all the time, it is the scope for human narrative that is being created.” - http://johnpawson.com 

I wasn’t blown away by the design, I liked it but found it not extremely impressive. I liked the simplicity, and the vertical and horizontal lines that continue throughout the building. I like the openness and the relationship with the beautiful roof structure. Spatially the design museum works although there could have been a bit more walking space on the stairs from the ground floor to the first floor where people can have a seat. Another thing that I liked is the use of materials and the use of light which created beautiful lines 

In the end, altogether, it is a nice play of volume, surface and light. Pure in its own simplicity.